Kako da povećam recenzije?
Kako da povećam ocenu recenzija?
Kako da povećam pozitivne recenzije?

Ovo su samo neka od pitanja koja muče vlasnike i menadžere hotela, restorana, barova, kafića i ostalih ugostiteljsko turističkih objekata. Nekada su se rezervacije obavljale putem agencije, ili kupovinom/rezervacijom nekog aranžmana na sajmu turizma i slično, a danas čak i prosečno edukovan korisnik može to učiniti putem svog laptopa, mobilnog telefona i slično. Ogroman broj dostupnih informacija na internetu unelo je pravu pometnju i ogroman broj ponuda, tako da krajnjem korisniku nije lako da izabere pravu ponudu u moru istih. Sve veći broj korisnika interneta svoju ponudu sužava čitajući ocene i komentare drugih korisnika o nekom objektu ili usluzi koje se nazivaju recenzije. To znači da će krajni korisnik lakše odabrati neki hotel ili ukoliko isti ima pozitivne ocene i komentare, pa je to direktan odgovor na pitanje zašto pozitivne recenzije muče vlasnike i menadžere pomenutih objekata.

Kako povećati recenzije?

Naravno, pre svega Vašom uslugom. Trudite se da budete uslužni i profesionalni i tu eliminišete mogućnost loših recenzija i lošeg ocenjivanja što je prvi korak ka povećanju pozitivnih recenzija i ukupne ocene. Kada ste eliminisali negativne ocene, potrebno je da budete strpljivi kako bi došli do pozitivnih ocena. Kako ovaj proces možete da ubrzate? Pa jednostavno, učinite mali prezent i poklon Vašim gostima i doneće rezultate. Pokloni obično predstavljaju sitnice, poput male čokoladice, jedne kafe ili pića i slično. Time gost dobija (ne)očekivanu pažnju i njegovo zadovoljstvo raste. Prilikom same naplate Vaših usluga uvek gosta pitajte da li je sve bilo kako treba i da li je zadovoljan. Ukoliko jeste, što je preduslov, možete ga zamoliti da Vam ostavi recenziju. To nije ništa napadno niti je loša komunikacija sa samim gostom. Ne treba zahtevati, ali ljubazno zamoliti ako gostu nije teško da ostavi recenziju će biti pu pogodak. Naravno da će dobar deo reći da to ne čini, ili da će to učiniti pa to i ne uradi. Ukoliko kaže i ne uradi upitanju su uglavnom 2 razloga.

  1. Zaboravio je
  2. Nije se snašao to da učini

Velika većina gostiju pri odlasku žuri, misli su mu na samom putu, da li je nešto zaboravio i slično i nije voljan da u tom trenutku piše recenziju i da googla kako bi pronašao sam objekat i mesto gde to može učiniti. Stoga, i pored želje da ostavi recenziju vrlo je verovatno da će kasnije zaboraviti istu da uradi i time ostajete bez pozitivne recenzije.

Drugi razlog može biti da je želeo da ostavi recenziju i da se nije snašao. Nažalost, veliki broj korisnika interneta nije dobro ovladao tehnikama nekog rada i pisanja, za razliku od čitanja. Sto i ne čudi da recenzije ostavljaju ljudi koji su znatno spretniji u novim tehnologijama. Korisnik može doći u situaciju da želi da ostavi recenziju, ali jednostavno googlanjem nailazi na sam sajt objekta ali ne i na deo gde se pišu recenzije. Može se desiti da googla naziv hotela i da dobije reklamu od bookinga, pa da zaključi da je zalutao. Isto tako neki objekti imaju slična ili ista imena samo u različitim gradovima, tako da mora da googla sa samim nazivom grada, što je pitanje da li će učiniti, pa može i da ostavi recenziju i za neki drugi objekat jer nije pažljivo čitao naziv i adresu objekta i slično. Čak i da nađe mesto gde su recenzije pisane poput google maps ili tripadvisor sajta, treba da pronađe i dugme za pisanje recenzija što može da bude malo komplikovano, pogotovo ako to prvi put radi. Ukoliko korisnik ne uspe to da učini i nađe pisanje recenzija u roku od 10-ak sekundi vrlo verovatno da će konstatovati da ne ume i da će odustati od pisanja recenzije.

Kako olakšati gostima pisanje recenzija?

Gostu možete i Vi sami da pomognete tako što ćete ga „navoditi“ kako i gde da ostavi recenziju, a drugi i elegantniji način je da gost skenira Vašu NFC pločicu i da u par sekundi dobije opcije za pisanje recenzija na određenim platformama. Potrebno je samo da izabere neko dugme i dobiće odmah mogućnost da piše recenziju u sveka nekoliko sekundi. Uz pomoć našeg programa za recenzije možete iste dobiti čak i od osoba koje su jako limitirane kada je upitanju upotreba mobilnog telefona i interneta, na primer od neke bake.