Zašto su važne recenzije?

Početna    Zašto su važne recenzije?

Šta su recenzije i zašto su one važne?

Recenzije su ostavljeni komentari (uglavnom javni) o nekoj usluzi, servisu, lokaciji, smeštaju, hrani ili nekoj kompaniji. Obično se ostavlja ocena od 1 do 5 uz neki komentar koji ukazuje ne neke pohvale ili propuste.

Gde se pišu recenzije?

U zavisnosti od samog predmeta ocenjivanja, recenzije se ostavljaju na javnim mestima siroko ili usko specijalizovanih za određene stvari. Tako na primer recenzije široke primene su recenzije na google mapama. Bilo da je upitanju neka kompanija, hotel, restoran, osobama je dostupno da ostavljaju javne recenzije i time ostalim korisnicima iste usluge ukazuju na eventualne benefite ili propuste.

Primer specijalizovanih recenzija je Tripadvisor koji je usko vezan za turizam. Na njemu možete da ostavljate komentare i ocenjujete hotele, restorane, limo servise, rent a car kompanije i slično.

korisnikovo iskustvo

Zašto su komentari kupaca bitni?

89%

potrošača čita recenzije za proizvod i uslugu koju želi da kupi

71%

potrošača više veruje kopaniji sa pozitivnim kritikama

82%

potrošača veruje online recenzijama

11x

recenzije kupca su pouzdanije od opisa proizvoda ili usluge

45%

potrošača poseti web sajt posle pročitane recenzije

240%

recenzije povećavaju stopu konverzije

Recenzije u digitalnom svetu i benefiti

Pored pomenutih prednosti i benefita koje donose same recenzije i komentari kod samog potrošača, recenzije su i veoma bitne za digitalni svet. Pretraživač google u svom algoritmu za pozicioniranje nekog sajta ima i ovaj parametar kao jedan od faktora za pozicioniranje. Drugai benefit je prikaz rich teksta u rezultatima pretrage kada određeni proizvod ili usluga ima dovoljan broj recenzija.